23948sdkhjf

Skogen - en av de viktigaste industrierna

I ett samtal på Skogsindustriernas årsmöte den 5 april diskuterades utvecklingsmöjligheter, politik och konkurrenskraft kring rubriken "Europa behöver skogsindustrin". Som deltagare syntes bland andra före detta jordbruksministern, numera EU-parlamentarikern Karl-Erik Olsson och Kim Holmström, chef för skogsindustrienheten vid EU-kommissionen i Bryssel.
- Vi vill utnyttja uppmärksamheten kring Sveriges ordförandeskap för att sätta fokus på en bransch där vi faktiskt leder världsutvecklingen, sa Jan Remröd, vice VD i Skogsindustrierna.
2,4 miljoner människor inom EU arbetar med industri som är baserad på skogsråvara. I Sverige är den relativa betydelsen ännu större. En fjärdedel av svensk industri är kopplad till skogen.
Skogen kan också ses som en del av lösningen på klimatproblemen. I fotosyntesen omvandlas koldioxid och vatten till syre och kolhydrater, och därmed motverkas växthuseffekten.
- Dessutom binds kol när vi använder produkter av trä och papper. Ett trähus som står i hundra år binder en stor mängd kol under denna tid. Men det är viktigt att angripa problemets kärna, genom att minska användningen av fossila bränslen. Vi behöver använda fler produkter bserade på förnyelsebara råvaror, avslutar Remröd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172