23948sdkhjf

Miljöimage viktigt för Nokia

För mobiltelefontillverkaren Nokia blir det allt viktigare med en miljöimage. Från företagets sida vill man mycket gärna få en bättre kontroll över produkterna.
Eftersom det enligt EU:s direktiv läggs ett större ansvar på producenten i det så kallade producentansvaret. I dagens mobiltelefoner finns små mängder av substanser som ställer till det med återvinningen.
En mobiltelefon består till knappt 30 procent av ABS-PC-plast. Cirka 16 procent är keramik och glas, 15 procent koppar och kopparföreningar och 18 procent är silikonplast och andra typer av plast. Men det ingår även små mängder av kobolt, silver, nickel, bly, volfram, guld, aluminium, palladium, mangan, kromföreningar, beryllium, fosfor och molybden. Dessutom ingår, cirka 1 procent av telefonens vikt, flamskyddsmedel.
Bolagets produktions anläggningar har miljöcertifierats enligt ISO 14001, och man försöker nu ta fram en helt återvinningsbar mobiltelefon. Endast 0,3 procent av det insamlade materialet blir så kallat farligt avfall. Omkring sexton procent kan återvinnas av en mobiltelefon idag. Tidigare i år blev det klart att alla nyproducerade mobiltelefoner ska miljömärkas med TCO Developments märkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063