23948sdkhjf

Första besluten från EU:s miljöministermöte

Torsdagen den 7 juni, vid miljöministermötet i Luxemburg, beslutade EU:s 15 miljöministrar om två rättsakter angående elktriska och elektroniska produkter. Den ena handlar om hur system skall skapas för insamling, omhändertagande och återvinning av kasserad elektrisk och elektronisk utrustning. Denna del skall till stor del bekostas av tillverkarna. Den andra delen rör utfasning av farliga ämnen och substanser såsom bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och de bromerade flamskyddsmedlen PBB och PBDE ur nytillverkade elektriska och elektroniska produkter.
Det får ses som en svensk framgång att en överenskommelse nu nåtts om dessa långtgående regler på miljöområdet. Den snabbt ökande avfallsmängden från elektriska och elektroniska produkter har länge varit alarmerande. Idag uppkommer drygt 6 miljoner ton el-avfall per år inom EU och det väntas öka med trettio procent inom några år. När det gäller nytillverkade produkter skall det i dessa produkter ingående farliga ämnen och substanser ersättas av miljöanpassade substitut från och med år 2007.
Ett beslut om att införa kallstartskrav för lätta lastbilar och bussar avhandlades också på mötet. Beslutat väntas minska de miljöproblem som beror på utsläpp av kolväten och kolmonoxid.Detta var första gången inom miljöområdet som beslut togs om ett direktiv efter första läsningen i parlamentet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125