23948sdkhjf

Test av miljöanpassade kylaggregat

Ett konsortium har bildats för att utvärdera och testa koldioxiddrivna kylaggregat. Arton miljöanpassade aggregat ska monteras på fordon som transporterar kylda och frysta varor. I konsortiet ingår Arla Foods, ColdSped, ICA, Milko och flera åkerier. Energimyndigheten stöttar projektet med en miljon kronor.
Chalmers Tekniska Högskola, har utfört en livscykelanalys och den visar att koldioxiddrivna kylaggregat är klart överlägsna traditionella dieseldrivna ur miljöaspekten. Analysen har tagit hänsyn till total material- och energiåtgång samt sett till utsläpp av skadliga ämnen från "vaggan till graven".
- Ett dieseldrivet aggregat släpper ut cirka 30 gånger mer växthusgaser jämfört med ett koldioxidaggregat, säger Håkan Engström, chef på ColdSped Transport.
Infrastruktur och kommersiell funktion hör till det som ska testas och utvärderas. Det finns idag nio aggregat i Sverige och tre i USA. Miljövinsterna blir stora om koldioxidaggregaten slår igenom ordentligt hoppas man från konsortiet.
- Ersätter man alla befintliga aggregat i Sverige med koldioxidaggregat så minskar koldioxidutsläppen med 280 000 ton. Detta tack vare att dieselförbrukningen skulle minska med 100 000 kubikmeter, säger Kennet Larsson på Milko.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094