23948sdkhjf

Batterier slutförvaras i hemmen

I många leksaker och vardagsprylar finns en hel del batterier. Vart tar då alla betterier vägen? Jo, i en låda i köket, det visar en färsk undersökning gjord av Batteriinsamlingen.
De flesta svenskar tror spontant att de har ett 30-tal batterier i hushållet. Många män och äldre gissar att de har färre än 20 batterier hemma. Efter en kontrollräkning visade det sig att det snarare finns ett 50-tal batterier i ett vanligt hem. Detta innebär att svenska folket ruvar på ett batteriberg bestående av 200 miljoner batterier. Av dessa är ungefär en fjärdedel förbrukade och förvaras i lådor eller burkar i köket.
Idag är cirk tio procent av batterierna som säljs i Sverige ansedda som miljöfarliga. Många batterier i de svenska hemmen är dock av äldre datum och därmed också miljöfarligare.
- Med tanke på betteriernas ålder samt ett mörkertal i undersökningen är det rimligt att anta att det ligger 25 miljoner miljöfarliga betterier ute i hushållen, säger Cathrine Winblad på Batteriinsamlingen. Hemmen är ingen säker eller lämplig förvaringsplats för batterierna.Gamla batterier kan börja läcka och förstöra apparater eller ge fläckar. Därför vill vi uppmana alla att tömma sitt lager och lämna in batterierna till närmsta betteriholk, miljöstation eller butiker som tar emot batterier.

Många vet inte vad man ska göras av sina gamla utjänta batterier och har dem alltså hemma. Ett annat skäl tros vara att det är besvärligt att ta sig till insamlingställen. Vart fjärde hushåll, såväl villa som lägenhet, skulle vilja ha batterihämtning. Bland de unga (under 35 år), är detta önskemål extra stort. Omkring 8000 batteriholkar finnsn diag, men ungefär vart femte hushåll skulle vilja ha ännu fler holkar. En annan trend som undersökningen visar på är att miljövänliga alternativ inte får kosta någonting. Fortfarande finns en majoritet som är beredda att betal lite mer för ett miljövänligare alternativ.
Mer information:www.hemtillholken.nu

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093