23948sdkhjf

Göteborgs Internationella miljöpris utdelat

Igår delades Göteborgs Stads internationella miljöpris ut till de två kontrollorganisationerna KRAV och FSC. Priset överräcktes under en ceremoni i Göteborgs Konserthus och med vid prisutdelningen fanns EU:s miljökomissionär Margot Wallström.
Att de båda kontrollorganen FSC, Forest Stewardship Council, och KRAV, kontrollföreningen för ekologisk odling, ses som ett tecken att Sverige som land ligger i framkant då det gäller märkning och kontroll av l9ivsmedel och skogsbruk.
I juryns motivering stod det:
" Med stegrad konsumtion, främst i de rika länderna, och en växande världsbefolkning, utsätts jordens resurser för ett starkt ökat tryck. Detta gäller inte minst de förnybara tillgångarna i skogen, i åker- och betesmarkerna samt i kusthaven. Risken är stor för allvarliga och i värsta fall bestående skador på såväl människors hälsa som på växter, djur och naturens kretslopp. I arbetet att stimulera en hållbar utveckling spelar kombinationen av miljöcertifiering av verksamheter och miljömärkning av produkter en allt viktigare roll. Sådana system ger konsumenterna möjlighet att i marknaden direkt att främja produktion och utnyttjande av ekologiska varor och tjänster.
Göteborgs Internationella Miljöpris 2001, 1 miljon SEK, delas därför i år lika mellan två organisationer som fått stor och växande betydelse för miljöcertifiering och miljömärkning inom skogs- och livsmedelsområdet, FSC och KRAV.
Banketten hölls sedan i naturvetenskapliga centrat Universeum i Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078