23948sdkhjf

Vilka vinterdäck är giftfria?

I vinterdäckstider kommer nu en ny lista på giftfria däck. Över 250000 ton cancerframkallande och miljöfarlig högaromatisk olja (HA-olja) blandas i Europas bildäck varje år. Två tredjedelar av alla däck som säljs i landet innehåller HA-oljor. Ingen annan kemikalie i världen klassad som cancer- eller miljöfarlig kommer ens i närheten av HA-oljans användnings- och spridningsvolymer.
- Varje bildäck innehåller en liter HA-olja, som till stor del sprids genom däckslitage till luft, vägdiken och vattendrag. Nya studier visar att HA-olja kan lakas ur däck och återfinnas i fisk. Detta är uppseendeväckande allvarligt, menar en av landets ledande giftexperter toxikolog Ulf Duus tillsammans med Folksams miljöchef Jan Snaar.
Nu presenterar Folksam i samarbete med miljömyndigheter i Västsverige en aktuell lista över vinterdäck som INTE innehåller HA-olja i slitbanan. Listan ska omfatta hela den svenska däckmarknaden och bygger på standardiserade analyser genomförda av SP, Sveriges Provnings och Forskningsinstitut.
Hela listan finns att läsa på:www.folksam.se eller www.gr.to

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079