23948sdkhjf

Läget för Sveriges miljö - skiftande!

Luftkvaliteten förbättras ständigt, men fortfarande kvarstår många problem som kan medföra hälsorisker för befolkningen. I skogen görs mycket för att bevara den biologiska mångfalden, men i Östersjön är fisken hotad.
I rapporten "de facto", som ges ut av Naturvårdsverket, görs en prognos över utvecklingen mot de 15 nationella miljökvalitetsmålen. För 14 av målen ska de viktigaste åtgärderna vara gorda före 2020. Det bör gå att klara 10 av dem, bland annat Frisk Luft, Skyddande ozonskikt, Myllrande våtmarker och Levande skogar, däremot spår man i rapporten att det blir svårare att uppnå målen med Giftfri miljö, Säker strålmiljö, Ingen Övergödning samt god bebyggd miljö. Det sista miljökvalitetsmålet, Begränsad klimatpåverkan, ska vara uppfyllt senast 2050.
- Ett exempel är försurningen av marken, som inte har upphört trots att utsläppen av försurande ämnen minskat kraftigt, säger Hans Wrådhe, chef på Miljöeffektenheten. Men det finns fler problem, bland annat stora mängder miljögifter i byggnader, varor och produkter och i marken på gamla industritomter. Det gör att målet att undanröja riskerna mot vår hälsa på grund av miljöföroreningar inte kommer att uppnås till 2020, anser Wrådhe.
Mer info: www.environ.se eller Hans Wrådhe: 08 - 698 11 80.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078