23948sdkhjf

Ny avfallsförordning

En ny avfallsförordning ska förenla tillståndsprövningen, det hoppas iallafall regeringen som beslutat om en ny avfallsförordning. Beslutet innebär att renhållningsförordningen och förordningen om farligt avfall upphävs och ersätts av den nya förordningen. Ändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2002.
Det är på grund av ett beslut som EU-komissionen har fattat om en sammanslagning av den europeiska avfallskatalogen och listan över farligt avfall, som Sverige nu ändrar i förordningen. Det innebär också att vissa avfallsslag från och med 1 januari nästa år kommer att klassas som farligt avfall.
Tillståndsprövningen till mellanlagring, återvinning och bortskaffande som idag sker enligt förordningen om farligt avfall flyttas alltså över till förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Regler om tillstånd för transporter av avfall samlas i den nya avfallsförordningen.
Den nya listan över avfall innehåller även farligt avfall, exempel på avfallsslag som kommer klassas som farligt avfall efter årsskiftet är bland andra uttjänta fordon, kasserad utrustning, tille xempel elektronik och kylmöbler, och gruvavfall om dessa innehåller farliga ämnen.
Övergångslösningar införs som ska medföra att verksamheter som enligt de nya bestämmelserna blir anmälnings- eller tillståndspliktiga får fortsätta att bedriva sin verksamhet enligt avfallsförordningen till och med den 31 december 2002. Därefter får verksamheten bedrivas enligt förordningen endast om den som bedriver verksamheten gjort en anmälan till tillsynsmyndigheten senast 31 december 2002. Den tillståndsprövning som kommer ske enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd har övergångsbestämmelser som sträcker sig till den 31 december 2004.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063