23948sdkhjf

Miljöpriset Gröna Rosen utdelat

Lars Jönsson, Redox Bilfarm i Skepplanda har tilldelats miljöpriset Gröna Rosen. Det är Sveriges Bilskrotares Riksförbund, SBR, och Branschtidningen Nordisk Bilåtervinning, som delar ut priset. Att Lars Jönsson får priset beskrivs såhär: "För en väsentlig miljöinsats i bildemonteringens tjänst" och motiveringen lyder:
" För att ha initierat och utvecklat en teknik och ett system för hantering av hjul som ger en eftersträvansvärd men vanligtvis svåruppnåelig 100-procentig återvinning. Den utvecklade automatiken för kompletta hjul avecklar samtidigt ett av bildemonteringens mest slitsamma arbetsmoment".
Vid Lars Jönssons unika anläggning i Skepplanda, som ligger mellan Göteborg och Trollhättan, fälgar man idag av 1000 hjul om dagen och återvinner 100 procent av materialet. Ingenting går förlorat. Hjulen kommer från såväl bildemonterare som kommunernas miljöstationer och soptippar.
Den kassettmatade maskinen, som är hjärtat i återvinningsverksamheten och som utvecklats av Lars och konstruktören Göran Lorentsson, separerar automatiskt däck från fälg med hjälp av tryckluft utan att skada däckets clincher, vilket gör det möjligt att kunna återanvända däcken samt leverera bra stommar till regummeringsindustrin.
Kortfattat fungerar återviningen såhär:
* Stålfälgar liksom lättmetallfälgar går till olika gjuterier med vilka Redoix har leveransavtal.
* Skrotdäcken lämnas till Ragn-Sells för återvinning i olika former.
* Användbara däckstommar lämnas till regummeringsfabriken Mac Ripper.
* Blyvikter går till nedsmältning och återvinning hos Boliden.
* Ventilerna återvinns separat.
* Slangar exporteras till Vredestein i Holland.
Mer info:SBR, Henry Gustafsson 0304 - 396 90

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063