23948sdkhjf

Alldeles för mycket kväveoxid i luften

Statistiska Centralbyrån, SCB, och naturvårdsverket konstaterar detta i sin senaste rapport efter man gjort 54 mätningar runt om i landet. Resultatet visade att trots att luften i tätorterna blivit mycket bättre är halterna av partiklar och kväveoxid på gator med mycket trafik fortfarande höga och därmed skapas ett stort hälso- och miljöproblem.
Sedan mitten av 1980-talet har halterna av svavel och kväveoxid minskat. Inte på någon plats där man mätte översteg värdena i taknivå förra vintern de svenska gränsvärdena. De högsta halterna av sot fanns i Stockholm, Göteborg, Trelleborg, Västervik och Lycksele.
- Halterna av partiklar och kväveoxid i gatunivå vid starkt trafikerade gator är däremot höga och ligger över de bindande miljökvalitetsnormer som ska gälla från 2005 och 2006, säger Carl-Elis Boström, avdelningsdirektör vid Naturvårdsverket.
Mest allvarligt anses den höga förekomsten av partiklar vara.
- Både mätstationerna på landsbygden utanför Göteborg och Helsingborg och städer som Helsingborg, Malmö, Landskrona och Göteborg registrerade sommaren 2000 timmedelvärden över 180 mikrogram/m3. Enligt EU:s bestämmelser ska allmänheten informeras av hälsoskäl när ozonhalten ligger på den nivån, avslutar Boström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.316