23948sdkhjf

Kärnkraftsavfallet granskas

KASAM - statens råd för kärnavfallsfrågor - granskar nu Miljöbalkskommitténs (MBK) förslag till förenklade miljösamråd och minskade krav på tillstånd av regeringen.
MBK föreslår ändringar i miljöbalken med syfte att effektivisera och förenkla miljöprövningar. Förslagen kan få stor betydelse för prövningsprocessen inför Svensk Kärnbränslehantering AB:s planerade byggande av ett slutförvar för använt kärnbränsle.
Ett av förslagen innebär att samrådet med berörda parter, inför en tillståndsprövning enligt miljöbalken, ska förenklas. Det ska inte finnas något krav på tillstånd från regeringen, ej heller någon vetorätt för kommunerna.
KASAM har som en viktig utgångspunkt för granskningen samråds- och prövningsförfarandet inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle blir effektivt med hänsyn till människors hälsa och miljön. Man avser också att noggrant pröva om de framlagda förslagen att förenkla samrådsförfarandet och att slopa den kommunala vetorätten är i linje med grundläggande krav på förtroende för samråds- och prövningsprocessen för ett slutförvar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078