23948sdkhjf

Tyskt pantsystem ska även omfatta saft och vin

Pantsystemet infördes 1. januari 2003 i Tyskland. Pantsystemet gäller för närvarande dryckesförpackningar som innehåller öl, mineralvatten och läsk. Den mycket omdiskuterade ”tvångspanten” ska troligtvis också gälla fr.o.m. 2005 för saft och vin i glasflaskor och dryckeskartonger. Systemet, som innebär att engångsdryckesförpackningar beläggs med en pant på Euro 0,25 för förpackningar < 1,5 liter och Euro 0,50 < 1,5 liter, har slagit hårt mot förpackningsindustrin och dryckesproducenter.
Pantsystemet kritiserades av en rad medlemsstater. EU har redan beklagat sig över kaoset i övergångsfasen och att man fortfarande ej har lyckats att etablera ett rikstäckande operativt pantsystem, som man lovat from 1 oktober 2003. Europeiska kommissionen har nyligen initierat ett överträdelseförfarande mot Tyskland.
Anledningen för övervägandet att införa samma pantsystem för saft och vin beror på att insamlingskvoterna för dessa dryckesförpackningar troligtvis har sjunkit under 72 procent. Under sommaren vill miljöministeriet offentliggöra resultatet på insamlingskvoterna. Senast sex månader därefter måste, enligt den nuvarande gällade tyska förpackningsförordningen, automatiskt införas ett pantsystem för förpackningar av dessa drycker. Regeringens planerade ändringsförslag för den tyska förpackningsförordningen, som generellt skulle utesluta drycker i dryckeskartonger och vin från ett pantsystem, ligger på is. Detta beror på motstånd från de olika ministerpresidenterna från Bayern, Baden-Württemberg och Hessen, som i förbundsrådet blockerar förslaget till en revidering av förpackningsförordningen samt på grund av inlett överträdelseförfarande mot Tyskland.
Tyska konsumenter hade hoppats på ett enda nationellt retursystem för pantbelagda dryckesförpackningar från den första oktober 2003. Istället tvingas de anpassa sig till ett virrvarr av olika retursystem. Bland annat kan nämnas P-systemet, AVR, VfW, Westpfand och många egna lösningar från de stora livsmedelskedjorna. Många stora varuhus har också gjort drastiska nedskärningar i sortimentet. Detta för att reducera hanteringen av pantbelagda dryckesförpackningar.
För mer information samt kontakt med de olika alternativa tyska organisationerna som erbjuder sina retursystem, kontakta Tysk-Svenska Handelskammaren i Malmö, Tel. 040-304940.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079