23948sdkhjf

Landsomfattande rensning av lantbruksskrot

I dagarna inleddes insamlingen "Giftfri miljö i lantbruket", ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Länsförsäkringar. Insamlingen har genomförts årligen sedan 2007, och hittills har man omhändertagit och behandlat 770 000 liter spillolja och hundratals ton skrot från lantbruk, dock finns mycket kvar att hämta.
Insamlingen går ut på att hjälpa lantbrukare att bli av med farligt avfall och metallskrot.
- Insamlingarna blev en succé. Många lantbrukare är miljömedvetna och vill minska sin miljöbelastning. Deras utmaning är att hantera stora volymer farligt avfall och skrot samtidigt som man sköter en krävande verksamhet. Våra insamlingar behövs, säger Lars Alm, projektledare för Giftfri miljö i lantbruket, hos Håll Sverige Rent.
Sedan starten har över 40 000 ton skrot och 7 100 ton farligt avfall samlats in på gårdar runt om i landet. Årets insamling har ett fokus på spilloljha, ett avfall som både kan var adyrt och svårt att ta hand om och transportera bort, då det räknas som farligt avfall.
Återvinningsförsäkringen som sägs vara den första i sitt slag innebär att den som har försäkringen får utan extra kostnad farligt avfall och skrotet hämtat en gång om året.
- Våra lantbruksskunder uppskattar initiativet. Intresset för att delta har vuxit för varje år och med årets fokus tror vi att rekordmånga deltar i insamlingen, säger Peter Birch-Larsen, Länsförsäkringar Skåne.
Men det är inte bara i SKåne som insamlingen pågår, även i Stockholms län, Älvsborgs län, Skaraborgs län, Västernorrlands län, Uppsala län, Södermanlands län, Göteborg & Bohuslän, Jämtlands län, Gävleborgs län, och Dalarnas län.
Hämtningarna sköts av återvinningsföretaget Stena Recycling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062