23948sdkhjf

Genombrott för miljvänlig båtbottenfärg

Företaget I-Tech har tagit fram en produkt som på ett miljövänligt sätt hindrar havstulpaner från att fastna på fartygsskrov. Färgen blev helt nyligen godkänd för användning i Japan och Sydkorea. Nu står Europa på tur.
Påväxt av marina organismer på båtskrov är ett stort problem. För att hindra havstulpaner och andra organismer att fastna används färger som innehåller upp till 60 procent koppar. Metallen frisätts med tiden i det omgivande vattnet, där den inte bryts ned utan blir kvar i den marina miljön för evigt, vilket gör båtbottenfärger till ett allvarligt hot mot vattenlevande organismer.

Alternativet att inte behandla båtskrov alls är inte heller en lyckad lösning. Fartyg utan skydd mot påväxt ökar sin bränsleförbrukning med upp till 40 procent. Med tanke på att världens 100 000 lastfartyg står för drygt tre procent av all den koldioxid som människor ger upphov till skulle en sådan förändring direkt påverka klimatet.

För att försöka få fram miljövänligare metoder att hindra organismer att kolonialisera båtskrov startade Mistra 2003 forskningsprogrammet Marine Paint. När programmet avslutades åtta år senare hade forskarna utvecklat flera lovande lösningar. Företaget I-Tech utvecklade bland annat en aktiv substans som som etablerade färgtillverkare kan blanda in i sina egna produkter för att minska eller utesluta koppar i båtbottenfärgerna.

Det verksamma ämnet i produkten, Selektope, är medetomidin, ett veterinärmedicinskt preparat som tidigare främst har används som sömnmedel för hundar och katter. Effekten på havstulpaner är dock den motsatta, det får tulpanens ben att börja sprattla vilket gör att den inte kan få fäste på båtars släta skrov.

Andra fördelar med medetomidin är att det bryts ned och att varken havstulpaner eller andra djur och växter skadas. Dessutom är det verksamt i mycket låga doser under lång tid. Ett gram av substansen kan ersätta 500 gram koppar vilket gör att preparatet bidrar till en mer hållbar marin miljö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079