23948sdkhjf

Slutförvarsansökan på remiss

Strålsäkerhetsmyndigheten har skickat ut kärnkraftsindustrins ansökan om att få bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle på remiss till andra myndigheter och miljöorganisationer. Remissvaren ska vara myndigheten tillhanda senast den 31 oktober 2014.
Den 16 mars 2011 lämnade Svensk Kärnbränslehantering AB in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Sedan dess har myndigheten granskat ansökan, som omfattar tusentals sidor, och begärt in kompletteringar.

– Vi begär nu in synpunkter på ansökan från andra myndigheter och organisationer kring sådant som är av betydelse för oss i vår granskning, exempelvis när det gäller kopparkapslarnas hållbarhet och bergets egenskaper, säger Ansi Gerhardsson, chef för slutförvarsenheten på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Detta remissförfarande är en del av myndighetens granskning. Det är regeringen som fattar beslut om kärnkraftsindustrin ska få bygga ett slutförvar. Strålsäkerhetsmyndighetens uppgift är att granska att slutförvaret kan byggas på ett strålsäkert sätt, det vill säga att det får så liten påverkan på människa och miljö som möjligt.

Dessutom lämnar myndigheten ett yttrande till Mark- och miljödomstolen som är den instans som prövar ansökan mot de krav som finns i miljöbalken
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063