23948sdkhjf

Vågdriven pump kan få bukt med algblomning

WEBAP är ett EU-projekt i vilket forskare visat att vågdrivna syrepumpar kan efterlikna en naturliga syresättningsprocess i havet för att återställa havsbottnar och algblomning.
Christian Baresel på IVL Svenska Miljöinstitutet som lett EU-projektet WEBAP (Wave Energized Baltic Aeration Pump) säger att projektet visat att det är möjligt att pumpa ner syrerikt ytvatten på bottnen genom att använda sig av naturens egen kraft.

Studien visar att omfattningen av döda havsbottnar i Östersjön är större än vad man tidigare trott och att ytan ökar för varje år. Tillförsel av näringsämnen från avloppsvatten, användning av gödningsmedel i jordbruket och andra mänskliga aktiviteter orsakar ökad algblomning som i sin tur leder till att syret förbrukas i djupvattnet.

Olika pumpsystem har tagits fram för olika förhållanden; vågdrivna pumpar för tillämpning till havs och i kustzoner med bra vågklimat, och biobränsledrivna pumpar för användning i skärgården och i kustnära områden där vågorna ofta inte är tillräckliga. Tekniken har testats under mer än två år i Hanöbukten utanför Simrishamn och i Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård.

Förutom IVL Svenska Miljöinstitutet har även KTH, Simrishamns kommun och Europeiska kommissionen, samt representanter från staten och näringslivet, deltagit i projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079