23948sdkhjf

Nytt asfaltverk minskar koldioxidutsläpp med 85 procent

Nu har NCC invigt ett helt nytt miljöanpassat asfaltverk i Karlstad med 85 procent mindre CO2-utsläpp än det tidigare. Träpellets har ersatt oljebränslet i tillverkningen och NCC är först i Norden med det unika bränslebytet.
Närmare hälften av Värmlands asfalt tillverkas av NCC.

– Att byta ut oljebränslet mot träpellets minskar mängden koldioxidutsläpp från 22 kilo till tre kilo per ton asfalt. För vår årsproduktion i Karlstad är det en minskning av utsläppen motsvarande 1 050 personbilar per år. Dessutom ligger vårt nya verk bara sju kilometer från Karlstad, en tredjedel av transportsträckan mot gamla verket i Kil, säger Jan Kallin, marknadschef NCC Roads.

NCC:s asfaltverk i Karlstad förser Värmland med närmare hälften av all asfalt som tillverkas i regionen, mellan 80 000 – 120 000 ton asfalt per år. Hälften levereras till statliga och kommunala kunder och hälften till det privata näringslivet.

NCC är först i Norden att byta ut eldningsolja mot träbränsle vid asfaltstillverkning. Målet är att konvertera alla NCC:s 30 oljedrivna asfaltverk i Sverige till träbränsle inom fem år. Sedan starten förra året har redan tolv av verken bytt till träbränsle, från Umeå i norr till Halmstad i söder.

– NCC:s innovation att använda bränsle från träspill istället för olja visar att vi leder energiomställningen i den nordiska asfaltbranschen. Vi både minskar belastningen på miljö och klimat avsevärt, och tillmötesgår våra kunder som har som mål och krav att upphandla klimatanpassat, säger NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck.

I Norge drivs redan åtta av NCC Roads 21 asfaltsverk med fiskolja, en restprodukt från livsmedelsindustrin. Men i ett land med mycket skog som Sverige är träbränsle ett naturligare val.

I det nya Karlstadverket kan NCC nu också tillverka NCC Green Asphalt - en patenterad asfalt med upp till 30 procent lägre koldioxidutsläpp än vanlig då den kan tillverkas vid lägre temperatur.

Satsningen på förnyelsebart bränsle och lågenergiasfalt ingår i NCC Green Concept som bidrar till hållbar utveckling och mindre miljöpåverkan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062