23948sdkhjf

Bidrag till efterbehandling av förorenade områden

Naturvårdsverket har i år betalat ut 140 miljoner i bidrag till länsstyrelser. Totalt har cirka 375 miljoner avsatts för åtgärder för efterbehandling 2014
Några av årets hittills mottagna bidrag har gått till projekt som;

Föroreningar från den tidigare sulfitmassafabriken Hörnefors bruk i Umeå kommun. Saneringen handlar där om kisaska. Halterna är akuttoxiska och finns i markytan på deponier och en väg som används av allmänheten.

Björkshults glasbruk i Högsby kommun har fått bidrag för att få bukt med problemet rörande arsenik, varav merparten finns i en deponi, som dessvärre även spridits till Badebodaån.

Ett tredje projekt gäller en tidigare stolpimpregnering i Köpmannebro, Melleruds kommun. Här handlar det om stolpar som tidigare behandlades med kopparvitriol och barkades därefter. Nu ska bark och torv förbrännas och ny teknik användas för att utvinna koppar ur askan.

En kemtvätt i Halvorstorp, Trollhättans kommun har också fått bidrag för att sanera den perkloretylen som spridits från kemtvätten till närliggande fastigheter och till berggrundvatten. Ny teknik för efterbehandling för kristallin berggrund ska utprovas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062