23948sdkhjf

Stöd för avancerad rening av avloppsvatten

Forskare från fyra universitet får stöd av Havs- och vattenmyndighetens satsning på bättre och mer avancerad rening av avloppsvatten med avseende på läkemedelsrester.
Totalt rör det sig om sex projekt vilka drivs av forskare från Umeå universitet, KTH, Uppsala universitet och Göteborgs Universitet.

Jerker Fick, forskare vid kemiska institutionen på Umeå universitet leder studien. Tillsammans med sina kollegor ska han studera läkemedelsutsläpp och reningsmöjligheter i stor skala vid Knivstas reningsverk.

Forskargruppen kommer att följa upp reduktionen av läkemedelsrester i reningsverkets avloppsvatten och planerar även att studera effektbilden i miljön med status före, under och efter ozonbehandling. Med ozon bryts föroreningar ned genom kraftig kemisk oxidation.

– Vi vill få mer kunskap om hur man i storskalig avloppsbehandling kan optimera resurserna och vi kommer att ge rekommendationer för en bred implementering av läkemedelsreduktion i avloppsreningsverk i hela Sverige, säger han i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063