23948sdkhjf

Utvecklar metod för behandling av avloppsslam

JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik har startat ett arbete för att utveckla metoder för insamling och behandling av slamavskiljarslam. Den bakomliggande anledningen är, att allt färre kommunala reningsverk troligtvis kommer att vilja ta hand om slam från slamavskiljare i enskilda avlopp, eftersom det slammet innehåller för lite fosfor i förhållande till tungmetaller, menar forskare från institutet.
- Slammet från slamavskiljare i till exempel trekammarbrunnar har ett för lågt näringsinnehåll i förhållande till tungmetaller som kadmium. Det kan leda till att avloppsreningsverken inte kan uppfylla Revaqs krav på det slam som sedan lämnar reningsverket - åtminstone om reningsverket är mindre och tar emot relativt mycket slam från enskilda avlopp, säger Elin Elmefors, projektledare på JTI.

Tillsammans med organisationen Svenskt Vatten, Revaq-sekretariatet, Växjö kommun, Karlstad kommun och Gästrike Återvinnare, har hon bland annat intervjuat företrädare för 30 kommuner för att skapa en bild av situationen och hur kommunerna kommer att agera i slamfrågan.

En rekommendation från projektgruppen till kommunerna är att verka för att andelen slamavskiljare/trekammarbrunnar minskar och uppmuntra fler ägare till enskilda avlopp att satsa på slutna tankar.

- I de slutna tankarna finns all näring kvar, vilket ökar möjligheten att reningsverken kan ta emot innehållet, säger Elin Elmefors.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078