23948sdkhjf

Sverige först ut med klänning av återvunnen bomull

Ett svenskt samarbete mellan textila företag har tagit fram, det som de kallar är, världens första klädesplagg i återvunnen bomull. Ett genombrott som kommer att få betydelse för det fortsatta arbetet med att ta fram nya, miljövänliga sätt att tillverka textil.
Framtidens kläder kommer i allt större utsträckning att vara tillverkade av återvunna fibrer. I framtiden kommer textilier att vara fullt återvinningsbara och, precis som papper, bestå av en blandning av gamla och nya fibrer.

Nyligen presenterade forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan och GreenHouse Labs, en solgul klänning som stickats av återvunnen bomull. Plagget är världsunikt er det perspektivet att det visar att det nu är möjligt att skapa ett kretslopp även av textila fibrer.

Genom en ny teknik har de båda parterna för första gången lyckats återvinna fibrer från bomullsplagg till nya textilfibrer med hög kvalitet.

I och med genombrottet öppnar sig en möjlighet för Sverige att vara med att utveckla en helt ny och växande textilmarknad med nya företag och hållbara, miljövänliga tjänster och produkter.

Klänningen är ett samarbete mellan flera svenska bolag och organisationer som Re:newcell, Wargön Innovation, Svenskt Konstsilke, Smart Textiles, Textilhögskolan i Borås och KTH.

Gunnar Henriksson, professor i träkemi vid KTH, har tillsammans med några forskarkollegor kommit på ett listigt sätt att återvinna kläder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063