23948sdkhjf

Plaståtervinningen kommer öka kraftigt till 2025

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Enligt en ny studie från konsultbolaget Ecoprog, visar att upp till 300 nya sorteringsanläggningar för plastavfall kommer att tas i drift i Europa till år 2025. Detta sker mot bakgrund av ökande återvinningsnivåer i de olika länderna.

Idag har Europa cirka 1200 aktiva plastsorterings- och återvinningsanläggningar. Dock kommer denna portfölj inte vara tillräckligt stor eftersom återvinning blir allt viktigare, menar man i rapporten. Detta är anledningen till att sorteringsanläggningar med en kapacitet på 5,2 miljoner ton kommer att tas i drift 2025. Detta är en ökning med 25% och antalet anläggningar kommer att öka med cirka 300.

- Inom avfallshanteringssektorn kommer återvinning således vara den viktigaste tillväxtmarknaden under de kommande åren, säger projektchefen Marcel Siebertz.

Södra Europa har den klart största tillväxtpotentialen, enligt ecoprogs studie, Frankrike, Spanien och Italien har en del arbete att göra innan man är lika långt fram som till exempel Nederländerna, Danmark, Österrike, Sverige och Norge.

I motsats till situationen i södra och östra Europa, är dock den främsta orsaken till detta inte att man lägger allt på deponi utan det är för att man har en traditionellt stor marknadsandel av avfallsförbränning. Schweiz, till exempel, når bara en materialåtervinningsandel av plastavfall på 10%, då 90% förbränns.

- Många länder ökar sin sorteringskapacitet genom expansion av redan idriftsatta anläggningar eller tillbyggnader av befintliga verksamheter. En analys kring aktiva europeiska återvinningsanläggningar har hittills missats, fortsätter Siebertz.

Det är därför som ecoprog har samlat information om cirka 1200 plastsorterings- och återvinningsanläggningar runt om i Europa, som man sedan har analyserat och jämfört med en marknadsstudie och därigenom kunnat göra en prognos kring den framtida marknads- och tillväxtutvecklingen.

Storbritannien har de största aktiva anläggningarna med en ungefärlig kapacitet om 59 000 årston. Anledningen till detta är att separat insamling utförs genom en torr återvinningsbehållare, som inte bara inkluderar plast, utan även papper, metall och i vissa fall även glas.

Hela studien "The European Market for Plastics Sorting and Recycling" kan beställas från: www.ecoprog.com
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vattenverk vinner innovationspris

Returpack välkomnar Coca-Colainitiativ 

Få byggarbetsplatser använder återvunnet material

8 av 10 som jobbar inom byggbranschen tycker att den egna arbetsplatsen är bra på att återvinna material. 

Forskarnytt
Nytt projekt konverterar återvinningsolja till basoljeprodukter

Succé när utsorterad frukt packas

Nyhetsbrev

Arkiv

Forskarnytt
Ny teknik för kemisk PET-återvinning

Debatt
Sätt stopp för ”fulinsamling” av textil!

Begagnade kläder och textil är en resurs som bör tas till vara, det tycker nog de flesta. Därför är det bra att ett producentansvar ska införas i Sverige.

Återvinningsgalan
Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Samverkan för stenmaterialåtervinning

Sverige är kanske bra på att panta flaskor, men när det kommer till återvinning av stenmaterial och betong hör vi till de sämsta i Europa. Framtagandet av ett gemensamt beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt ska lyfta Sverige ur bottenträsket.

Produktnyheter
Coca-Cola Sverige först med 100 % återvunnen plast

Produktnyheter
Återvunna entrémattor

Recyclingdagen Stockholm
Nu är det bara en vecka kvar!

Ny rapport: Hundratals secondhand-plagg har mindre klimatpåverkan än ett enda nytillverkat

Den ideella secondhand-organisationen Björkåfrihet har publicerat en rapport med medjämförelser i klimatavtryck mellan secondhand-kläder och nytillverkade. 

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Framtidens reningsverk, redan idag….

Återvinningsgalan
Fosforåtervinning redo för fullskala

Europa minskar avfallet, igen

I lördags gick startskottet för 2019 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande.

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Brännbart avfall minskade 40 procent

1 oktober införde Sevab nya regler om sortering vid återvinningscentralerna Kvitten och Läggesta. Resultaten kom snabbt.

Plåt återbrukbart byggmaterial 

Ytterligare klartecken för utbyggt slutförvar

Återvunnet i fokus på Tetra Pak-frukost

Under onsdagsmorgonen höll Tetra Pak ett frukostseminarium för branschen där inbjudna gäster talade under parollen "Att göra det goda valet enkelt".

Second hand-Lucia, någon?

Recyclingdagen Stockholm
Två veckor kvar!

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Stort intresse för tvåfacksystem

Politiken och hållbarheten
Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Moderaternas tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Politiken och hållbarheten
Kristdemokraternas tankar om hållbarhet

Att inte panta det mesta är pantat....

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Produktnyheter
Komposterbara fruktpåsar för handeln

Matsvinnsföretag får nytt kapital

Nytt bränsle ur massaindustrins våta rester

Bomblarm på ÅVC

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.202