Biokolsanläggning bidrar till ökad resurseffektivitet

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Stockholm Biochar Project har lanserats. Ett projekt som ska ta tillvara stockholmarnas trädgårdsavfall för att producera biokol och klimatpositiv värme. Biokolet har fantastiska egenskaper som jordförbättringsmedel och bidrar till att göra Stockholms parker och gator grönare. Väl i jorden är biokolet en pusselbit för att motverka klimatförändringarna eftersom kolet bidrar till att sänka nivån koldioxid i atmosfären under hundratals till tusentals år.

När biokol används till Stockholms stadsträd kan man ersätta ändliga material som torv, sand och lera. En annan effekt är att biokolet drar till sig näringsämnen och håller dem, vilket minskar näringsläckaget till vattendragen. Näringsläckage orsakar problem med igenväxande sjöar och algblomning i Östersjön.

- Det är fantastiskt spännande att Stockholm nu får vara med och leda utvecklingen inom det här innovativa området. Pilotprojektet i Stockholm ger en klimatbesparing som motsvarar 3500 miljöbilar. Potentialen är stor, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd

Biokolet i Stockholm ska framställas av det lokala park- och trädgårdsavfallet. Det är ett avfall som idag är svårt att bli av med och som hittills har energiåtervunnits eller gjorts till kompost. Biokolsproduktionen blir ett sätt att hantera avfallet och skapar samtidigt ett effektivt kretslopp. Insamlingen av trädgårdsavfall kommer att ske på Stockholm Vattens återvinningscentraler.

- Genom att göra biokol av trädgårdsfallet ökar resurseffektiviteten i avfallshanteringen. Vi hoppas att fler stockholmare lockas att lämna in sitt trädgårdsavfall när de vet att det blir en så konkret klimat- och miljöåtgärd, säger Jonas Dahllöf enhetschef på Stockholm Vatten

I själva framställningsprocessen genereras värme som Fortum Värme återvinner i sitt fjärrvärmenät inom ramen för Öppen Fjärrvärme. Målet för Stockholm biochar project är att producera värme för att värma 400 lägenheter.

- Inte nog med att biokol gör vår stad grönare, det är också en naturlig kolsänka när vi gräver ned den. Dessutom skapas klimatpositiv värme i själva framställningsprocessen – värme som vi återvinner i vårt system och värmer stockholmarnas hem med. En framtida storskalig satsning på biokol skulle kunna innebära att vi kan försörja 80 procent av Stockholms invånare med en totalt sett klimatpositiv värme, säger Kåre Gustafsson, ansvarig för biokolsprojektet på Fortum Värme

Under 2016 ska den första pilotanläggningen tas i drift. Planen är att i steg två att utöka till en kapacitet som motsvarar 5 stycken pilotanläggningar. Pilotanläggningen i Högdalen blir Sveriges första anläggning för framställning av biokol.


Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Omvärlden
”Tråg-till-tråg”-återvinning av PET

Bedöm renoveringens hållbarhetskonsekvenser

Omvärlden
Nya kinesiska importförslag

Bojkottar Black Friday – satsar på second hand

Sopbil brann

Avslutar avtal med RenoNorden

Nyhetsbrev

Återbruk i miniformat

Arkiv

Han blir tf vd i SRV återvinning

Rivstart för insamling av kosmetiskt avfall

Genom ett samarbete mellan skönhetskedjan Kicks och Stockholm Vatten och Avfall har det från första mars 2017 blivit enklare för stockholmarna att göra sig av med gamla skönhetsprodukter på ett miljöriktigt sätt.

Produktnyheter
Innovativ galge visar hållbar kollektion

KappAhl har tillsammans med Ekoligens AB tagit fram innovativa galgar producerade av återvunnet papper.

Omvärlden
Forskning om återvinning av näringsämnen

Omvärlden
Milljömässa lockade fler

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Två materialåtervinningsmål uppfylldes inte 2016

Under 2016 sattes runt 1,3 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden. Sextionio procent materialåtervanns.

Inkludera renhållningspersonal i blåljusutredning

Avfall Sverige föreslår i en skrivelse till Blåljusutredningen att utredningen även ska gälla renhållningspersonal.

Nytt finskt förpackningsmaterial tar storslam

Sista chansen nominera till Återvinningsgalan!

Snart dags för Recyclingdagen

Textilsortering får ministerbesök

Strikt sophämtning i skärgården

Med tre färjor och åtta lastbilar ser Vrångö Transport till att renhållningen i Göteborgs södra skärgård fungerar som den ska. – Vi samlar verkligen in ALLT.

Åke Rosén fick Hederspris i SKAPA

Firar 20 år i delningsekonomin

Lidköping Energi fortsätter förbränna hushållsavfall

Projekt som minskar avfall får 40 miljoner

Dödsolycka får rättsligt efterspel

Forskarnytt
Process återvinner både bomull och polyester

Slutsuget på Mosebacke

Rekord i återvinning av restprodukter

Underjordiskt sopsystem i Täby

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Samlade dr-reklam – i 27 år

Romson till IVL

Pengar till BT Kemisanering

ÅI om skatt på avfallsförbränning

Förbränningsskatt föreslås, trots nackdelar

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.103