23948sdkhjf

Oljeförorenat område i Sundsvall saneras

Nu har Sundsvalls kommun fått sju miljoner kronor från Naturvårdsverket för att sanera området kring Åkanten i Nacksta. Marken i området är förorenad med diesel eller eldningsolja och det sker utsläpp till Selångersån.
Oljeskadan upptäcktes 2003 då det började lukta olja från platsen och det sipprade ut olja vid strandkanten till ån. Kommunen konstaterade då att marken var förorenad. Föroreningen ligger djupt ned i marken med de högsta halterna kring grundvattenytan. Halterna av olja är så höga att det finns olja flytandes på grundvattenytan i området och det sker ett utsläpp till Selångersån nedanför oljeskadan.

Sedan oljan upptäcktes har kommunen haft en läns i ån, som fångat upp den olja som trängt fram längs strandkanten. Stadsbyggnadskontoret har även sedan 2006 pumpat olja från grundvattnet. Hittills har man sanerat 3800 liter olja från området.

Utredningar av området har genomförts i omgångar, delvis med bidrag från Naturvårdsverket, dock är källan till oljeskadan fortfarande okänd.

Med de nu beviljade pengarna från verket kommer nu kommunen att gräva i det mest förorenade området för att dels söka källan till oljeläckaget och dels ytterligare minska utsläppet av olja till Selångersån. Sedan ska den oljeskadade jorden transporteras bort från området. Förutom grävarbetena sker en förtätad provtagning av hela det skadade området så att man i detalj kan bestämma hur den andra delen av saneringen ska genomföras. Provtagningen och anläggandet av den tillfälliga byggvägen kommer att ske under oktober månad. Grävarbetena kommer ske under november och december.

Med de sju miljonerna till åtgärderna i Nacksta har kommunen nu erhållit cirka 150 miljoner under de senaste 15 åren.

Efter att undersökningen är genomförd kommer kommunen också att ansöka om bidrag för att kunna åtgärda resterande del av området under 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093