23948sdkhjf

Svensk storsatsning inom resurs- och avfallsområdet

Sverige ska bli världsledande på att minimera och nyttiggöra avfall. För att uppnå detta startar nu det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.
RE:Source ska vara en nationell innovationsarena och stödja framtagandet av innovationer som kan bidra till ett effektivare användande av resurser i både samhälle och näringsliv.

Evalena Blomqvist, programchef för satsningen säger att det vecka 44 arrangeras tre dialogseminarier i Göteborg, Stockholm och Luleå med syftet att ge en djupare förståelse för hur ett innovationsprogram kan bidra till att möta branschens utmaningar inom resurs- och avfallsområdet.

Programagendan Avfall – en utmaning för hållbar resurs- och materialanvändning, har tagits fram av aktörer från näringslivet, offentliga och privata verksamheter, högskolor och institut.

– IKEM var med och stödde ansökan om att få ett strategiskt innovationsprogram inom detta område, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor hos IKEM. Att få till en cirkulär ekonomi är en prioriterad fråga för vår bransch och det är mycket positivt att Sverige nu prioriterar detta.

I innovationsprogrammet deltar återvinnings- och avfallsbranschen, materialproducenter, tillverkningsindustri, myndigheter, kommuner och städer, högskolor och forskningsinstitut.

Över 80 aktörer är redan med, men man räknar med att många fler kommer att ansluta när programmet drar igång.

Bakom satsningen står Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Programmet leds av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i samarbete med Chalmers Industriteknik, IVL Svenska Miljöinstitutet, Swerea, Chalmers, Luleå Tekniska Universitet och Inno group. /Ikem

Evalena Blomqvist, programchef för det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078