23948sdkhjf

Skärpt avfallskontroll av importerat avfallsbränsle

Öresundskraft har nu skärpt kontrollen av utländskt avfallsbränsle till Filbornaverket i Helsingborg. Fler stickprov, fler kontroller i avsändarlandet och ny kontrollutrustning ska stoppa farligt avfall.
Det var efter Riksrevisionens rapport i somras, ”Transporter av farligt avfall – fungerar tillsynen?” och efterföljande uppmärksamhet i media som Öresundskraft beslutade om skärpta kontroller. Importandelen till Filbornaverket uppgår till cirka 20 procent.

― Vi fördubblar antalet stickprov i utländskt avfallsbränsle. Vi utökar också mängden bränsleanalyser på det utländska avfallsbränslet, berättar Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme på Öresundskraft.

― Vi ökar antalet kontroller i avsändarlandet och har tagit fram checklistor för att få enhetliga och heltäckande kontroller. Parallellt med detta utökar vi dokumentationen av våra egna kontroller, det ger oss verktyg för en bättre uppföljning. Vi har även haft genomgångar med all berörd personal om de rutiner som gäller.

Samtidigt pågår anskaffningen av två så kallade radiakportar för att upptäcka joniserande strålning från radioaktivt material i inkommande avfall.

― Allt avfall till oss och NSR:s återvinningsanläggning kommer att passera portarna och därför gör vi investeringen gemensamt. Den är på cirka en miljon kronor och upphandlingen pågår, avslutar Lars-Inge Persson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078