23948sdkhjf

Ökat fokus på miljö bland pappersjättar

Idag släpper WWF en global analys av 31 stora globala pappers- och massaproducenters hållbarhetsarbete och påverkan på miljön. Analysen visar på ett ökat fokus på transparens och hållbarhet bland de deltagande  bolagen. En fjärdedel av företagen har produktion i Sverige.


I WWFs Environmental Paper Index bedöms och betygssätts företagens öppenhet, påverkan på skogen och utsläpp till luft och vatten. I årets index deltog 31 av totalt 80 inbjudna företag - en ökning från 25 deltagande 2013. Årets analys visar att transparens och hållbarhet får allt större fokus i bolagen.

- Pappersindustrin har stor potential att bidra till ett hållbart samhälle . Vår undersökning tyder på att många deltagande företag är på väg i den riktningen, men det finns stora möjligheter att snabba på denna utveckling, säger Per Larsson, expert på skog och handel med trä- och pappersprodukter på WWF.

Granskningen i ”Environmental Paper Index” görs för fjärde gången. Rapporten omfattar kategorierna tidningspapper, grafiska papper, förpackningar, mjukpapper och massa. Undersökningen bygger på att företagen lämnar detaljerad statistik och information till WWF, som därefter poängsätts. Analysen visar också förbättringar för de företag som även deltog 2013. Av de företag som deltog uppnåddes förbättringar i mer än 90 procent av produktkategorierna. Den kategori som överlag får lägre poäng än övriga kategorier är massatillverkning.

Enligt WWFs Living Forest Report kan världens pappersanvändning fördubblas inom de kommande trettio åren. Den stora utmaningen för skogsindustrin är att kombinera detta med en kraftigt minskad miljöpåverkan.

- Papperssektorn har en omfattande global miljöpåverkan men också stora möjligheter att kraftigt minska sitt fotavtryck. Vår undersökning hjälper oss att bedöma hur industrin är på väg i rätt riktning och ger köpare av papper och investerare ett effektivt verktyg för att driva på och belöna miljöförbättringar, säger Per Larsson.

WWF uppmanar fler pappersproducenter – inklusive de svenska – att öppet redovisa sin miljöprestanda och sina ekologiska fotavtryck genom att delta i nästa upplaga av Environmental Paper Index.

Environmental Paper Index resultat finns tillgängliga här: www.panda.org/epci2015

Följande företag deltog - i alfabetisk ordning:

Appleton Coated, ARAUCO, Arjowiggins Graphic , BillerudKorsnäs, Bio-PAPPEL, Canfor Pulp, Cascades, Catalyst, CMPC, Crown van Gelder, Domtar, DS Smith, Fedrigoni, Fibria, ITC, Kimberly Clark, Klabin, Lecta, Leipa, Metsä Group, Mondi, Resolute Forest Products, Rolland Enterprises Inc., SCA, Södra Cell, Sofidel, Steinbeis, Stora Enso, Suzano, TNPL/India, UPM.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08