23948sdkhjf

Investeringsstöd för biogastankstation och kretsloppspark

Uppsala Vatten har beviljats klimatinvesteringsstöd från Naturvårdverket för uppförandet av en kretsloppspark i Gränbyområdet och för en ny biogastankstation. Stöden är en del av ”Klimatklivet” som är regeringens satsning på lokala investeringar för största möjliga klimatnytta.
De beviljade stöden på totalt 8 560 000 kr kommer att användas för uppförandet av en kretsloppspark och för en ny biogastankstation.

Enligt Naturvårdsverket är den här typen av investeringar de ekonomiska åtgärder som ger den största varaktiga minskningen av utsläpp av växthusgaser. Det gör kretsloppsparken och den nya biogastankstationen till goda investeringar för framtiden, både sett ur ett ekonomiskt perspektiv och för mesta möjliga miljönytta.
Kretsloppsparken blir i praktiken en stor marknadsplats där invånare förutom att lämna sitt avfall också kan lämna in en mängd olika produkter till återanvändning. Produkter som möbler och husgeråd – men också bygg- och rivningsavfall som sten, tegel, fönster, toaletter och handfat.

- Vi är glada för det stöd vi får från Klimatklivet och att den nya kretsloppsparken ger oss möjligheten att lyfta fram återanvändning av produkter och därmed bidra till minimering av avfall, vilket ger en tydlig miljönytta, säger Magnus Källman, tillförordnad avfallschef på Uppsala Vatten.

Den nya kretsloppsparken kommer att placeras väster om E4, norr om Bärbyleden, där Nyby övergår till Gränby. Detaljplanearbetet är påbörjat och kretsloppsparken ska vara i drift senast 2018.
Den biogas som säljs av Uppsala Vatten produceras i biogasanläggningen vid Kungsängens gård och det är också därifrån som biogasen till den till nya tankstationen kommer att levereras.

- Idag har Uppsala Vatten en biogastankstation som ligger i Kungsängen. Den nyttjas främst av yrkeschaufförer, men med ytterligare en tankstation vill vi bidra till att göra det tillgängligare för Uppsalaborna att tanka biogas, säger Magnus Källman.

Det är inte beslutat var den nya tankstationen kommer att ligga, men man tittar på att placera den i Kungsängsområdet. Den nya biogastankstationen kommer att vara redo att tas i drift senast 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078