23948sdkhjf

El-Kretsen först i Sverige med tillstånd för elavfallsinsamling

Naturvårdsverket har den 11 november 2015 beviljat El-Kretsen tillstånd att driva insamlingssystem enligt förordning om producentansvar för elutrustning. Detta innebär att El-Kretsen är det första godkända insamlingssystemet för konsumentelavfall i Sverige.
Sedan oktober finns krav om att insamlingssystem måste vara godkända för att samla in och återvinna konsumentelavfall. El-Kretsen har funnits sedan 2001 då producentansvaret för elektronik trädde i kraft. I enlighet med det nya lagkravet granskades verksamheten på ett ingående sätt av Naturvårdsverket som nu har godkänt El-Kretsen.

- Vi ser godkännandet som ett kvitto på att allt jobb vi gör är helt i linje med det som efterfrågas från myndigheterna. Över tid har vi byggt upp ett nationellt insamlingssystem som i samarbete med landets kommuner ger en hög servicenivå till de som vill lämna ifrån sig elavfall. Tillsammans har vi byggt upp ett av världens mest effektiva insamlingssystem. Det är bra att myndigheterna ställer höga krav på oss och det är väldigt roligt att nu få ett officiellt godkännande av verksamheten, säger Martin Seeger, VD på El-Kretsen.

I samband med lagförändringen införs också butiksinsamling i Sverige. Det ska ses som ett komplement till nuvarande system med Återvinningscentraler, fastighetsnära insamling och andra insamlingsalternativ som kan skilja sig från kommun till kommun. Elavfall som lämnats till butiker ska omhändertas inom ett godkänt insamlingssystem.

Hur förändringen ser ut i detalj finns i SFS2014:1075, förordning om producentansvar för elutrustning. Utförligare beskrivning finns också på www.el-kretsen.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063