23948sdkhjf

Insamlingsansvaret debatterades i Stockholm

Den av regeringen utsedde utredaren Mia Torpe inledde hearingen om den nya avfallsutredningen. Hennes tydligaste budskap var är att hennes uppdrag är att utreda HUR överflyttningen av ansvaret till kommunerna ska gå till, inte OM.
[gallery columns="3"]

FTI (Förpackning- och tidningsinsamlingen AB) hade bjudit in till en hearing på Piperska muren den 1 december om den nya utredningen gällande en kommande överflyttning av insamlingsansvaret för förpackningar och tidningar från producenterna till kommunerna.

Mia Torpes genomgång av läget i utredningen bestod mest av en beskrivning av hur de jobbar, att hon knutit två jurister till utredningen för att ”vända på varje sten inom lagar och förordningar” och att deras nuvarande hypotes innehåller att FNI (Fastighetsnära Insamling) ska läggas till insamlingsansvaret. Hon konstaterade också att kostnaden för systemet då kommer att öka.

Efter hennes genomgång hölls en paneldebatt med företrädare för både FTI:s styrelse , Återvinningsindustrierna, SKL och Naturvårdsverket. Och, även om ambitionen var att diskussionen skulle ha fokus på hur överflytten ska ske på bästa sätt, så handlade det mycket om argumenten för och emot en överflyttning.

Näringslivets företrädare var mycket tydliga i att de anser att det blir en tokig korskoppling i systemet när de ska fortsätta ha återvinningsansvaret och ta ansvar för att vissa mål uppnås, samtidigt som de inte kan påverka själva insamlingen av det som de ska återvinna. Frågan blir bland annat vem som då ska hållas ansvarig om målen inte nås. De anser också att det är konstigt att man börjar om helt från början och bygger 290 nya mindre system när det redan finns ett enda landstäckande system som fungerar bra och bara skulle behöva utvecklas och förbättras.

Kommunförespråkarna å sin sida hävdade att det nuvarande systemet absolut inte fungerar, att de som ansvarar för insamlingen idag inte sköter sitt ansvar att hålla ordning. De anser också att det är problematiskt att de inte får ha en åsikt om var återvinningsstationerna placeras. Men kommunerna var också mycket tydliga i att de förväntar sig en pengapåse som följer med överflyttningen av insamlingsansvaret.

Utredaren Mia Torpe tog med sig alla synpunkter och jobbar vidare. Hon ska leverera en slutrapport den 31 mars 2016.

Text & Foto: Ylva Sjönell
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078