23948sdkhjf

Höjda återvinningsmål och jobbsatsning i EU:s paket för cirkulär ekonomi

EU-kommissionen har presenterat sitt nya förslag till cirkulär ekonomi. Paketet innehåller såväl höjda återvinningsmål, minskad deponering och en strategi för ökade arbetstillfällen.
Ökad återvinning och fler arbetstillfällen - det blir konsekvenserna av EU-kommissionens nya paket för cirkulär ekonomi, enligt Återvinningsindustrierna, som också välkomnar många av förslagen i paketet.

Kommissionens paket för en cirkulär ekonomi syftar till att effektivisera resursanvändningen och möjliggöra produkters återanvändning och återvinning. Bedömningen är att 170 000 nya jobb kan skapas inom EU enbart till följd av förslagen för ökad återvinning av avfall.

- Det är glädjande att kommissionen så starkt betonar att länderna måste satsa på ekonomiska styrmedel. Dessa styrmedel kommer att få stor betydelse för att mer och fler material ska kunna återvinnas ur avfallet, säger Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna.

Förslaget innehåller en handlingsplan för cirkulär ekonomi med fokus på produktdesign, produktion, konsumtion, avfallshantering och marknaden för återvunna råvaror. Detta är centrala områden i en cirkulär ekonomi, menar ÅI, som ställer sig positiva till de flesta förslagen.

- Det nya cirkulära ekonomipaketet innebär, till skillnad från det som presenterades förra året, att måna många fler aktörer i hela värdekedjan engageras för att effektivisera resursanvändningen och återvinna mer material till råvaror. Inte minst är satsningen på produktdesign viktig för att öka återvinningen. Vi hade gärna sett ännu fler skarpa förslag för att stimulera marknaden för återvunna råvaror, säger Sahleström.

Bland annat presenteras förslag i det cirkulära paketet till nya återvinningsmål och revidering av avfalls-, förpacknings-, och deponidirektiven. ett av de föreslagna målen är att 65 procent av det kommunala avfallet ska återvinnas.

- Vi har haft synpunkter på att återvinningsmålet koppla still begreppet "kommunalt avfall". Målet bör istället delas upp på hushåll och företag, eftersom det skulle skapa betydligt större incitament för aktörerna att uppnå målet och följa upp resultatet. Kommissionens förslag till definition av kommunalt avfall riskerar att leda till fortsatt problem med att jämföra hur olika länder uppfyller återvinningsmålet, menar Britt Sahleström, slutligen.

- Det nya förslaget är balanserat även om det behöver arbetas mer på detaljerna. Om det tillämpas korrekt kommer det att göra Europa mer resurseffektivt, skapa nya arbetstillfällen och minska både miljö- och klimatpåverkan, menar Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist, tillika ordförande i Municipal Waste Europe (som företräder kommunernas och de kommunala bolagens intresse när det gäller avfallsfrågor inom EU).

MWE välkomnar förslagen som bland annat innehåller; minskad deponering av hushållsavfall ner till tio procent år 2030, 65 procent av hushållsavfallet och 75 procent av förpackningsavfallet ska återvinnas, även dessa mål gäller till 2030. I förslaget finns också förenklade och förbättrade definitioner menar MWWE, samt harmoniserade beräkningsmetoder för återvinningsgrader i hela EU. Kommissionen vill också se konkreta åtgärder för att främja återanvändning och även att stimulera marknaden för återvunna material.

MWE välkomnar också de minimiregler för utökat producentansvar, som föreslås eftersom dessa system samverkar med den kommunala avfallshanteringen, menar organisationen.

Dessutom bör principen att förorenaren betalar vara vägledande. Den totala kostnaden för insamling och behandling av avfall bör återspeglas i produktpriset och det bör råda öppenhet och transparens kring kostnader. MWE betonar också vikten av energiåtervinning för avfall som inte kan eller bör materialåtervinnas.

- Kommunerna spelar en viktig roll som brygga mellan medborgarna och näringslivet. Den kommunala avfallshanteringen är en tjänst i allmänhetens intresse som alla medborgare har rätt till. De bör då också delta i det avfallshanteringssystem som tillhandahålls i samhället, menar Weine Wiqvist. Separat insamling av papper, glas, metall, plast, trä och bioavfall är nödvändigt för en resurseffektiv avfallshantering. Men vikten av att förebygga avfall, både när det gäller att begränsa användningen av farliga ämnen och när det gäller att minska onödigt svinn, ska inte underskattas, avslutar Wiqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078