23948sdkhjf

Mer livsmedelsavfall skulle kunna bli foder

Den svenska livsmedelsproduktionen lämnar årligen två och en halv miljon ton avfall och biprodukter efter sig, enligt Naturvårdsverkets avfallsrapportering. Det som inte används som foder åt djuren blir till biogas, kompost eller skickas till deponi. Många slakterier skickar sina biprodukter för tillverkning av foder, medan de flesta livsmedelsbutiker skickar sitt avfall till förbränning eller biogasproduktion.
- Det viktigaste är förstås att förebygga så att det blir så lite avfall som möjligt, men det som ändå blir måste tas tillvara på bästa sätt, säger Ulrika Franke på Jordbruksverkets klimatenhet. Använder vi mer livsmedelsavfall till foder så kan vi minska mängden importerat foder.

Jordbruksverket har bett foderexperten Stig Widell att undersöka förutsättningarna för att använda mer livsmedelsavfall som foder. Studien finansieras av Livsmedelsverket inom ramen för regeringsuppdraget om minskat matsvinn 2013-2015.

En orsak till att livsmedelsproducenter eller butiker inte levererar livsmedelsavfallet till foder är att de måste följa den lagstiftning som gäller för foderleverantörer. Lagstiftningen upplevs ofta som krånglig med många villkor och restriktioner, framför allt när det gäller livsmedelsavfall från djur.

Men det finns också praktiska orsaker. Enligt Stig Widell går det att använda både vegetabiliskt och animaliskt livsmedelsavfall som foder. Det finns till exempel potential att använda svenskt kött- och benmjöl som ingrediens i foder, men det finns inga anläggningar kvar som kan producera detta i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078