23948sdkhjf

Trollhättan - återigen bäst på avfallshantering

För andra året i rad har Trollhättan blivit bäst i Sverige på avfallshantering, och nu har kommunen kommit på första plats även när det gäller miljö inom avfallshantering, tätt följt av de skånska kommunerna Bjuv och Åstorp.
Branschorganisationen Avfall Sveriges årliga rakning av kommunerna, som publiceras i rapporten "hushållsavfall i siffror, visar att Trollhättan vunnit för andra året i rad.

I Avfall Sveriges index för bästa avfallsverksamhet har en mängd nyckeltal som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt vägts samman; kundnöjdhet, återvinning av material och matavfall, avfallsmängd, avfallstaxa, kostnader och andel förpackningar och tidningar i hushållsavfallet. På andra plats i totalen kom Trosa och på tredje plats Falun.

Trollhättan har enligt undersökningen; mycket nöjda kunder, hög matavfalls- och materialåtervinning, samt mindre avfallsmängder än jämförbara kommuner. Samtidigt lyckas de hålla nere kostnaderna för avfallshanteringen. Det visar att Trollhättan hamnar högst på topp-listan även när man jämför miljöindex inom avfallshanteringen, för Bjuv och Åstorp. I miljöindex ingår uppgift om miljövänliga drivmedel, hushållsavfall till materialåtervinning, matavfall till biologisk behandling samt avfall till deponi. Hälften av kommunerna på topplistan är från Skåne. Här har man kommit långt med matavfallsinsamling och många kommuner kör på miljöanpassade drivmedel. Flera av kommunerna har också fastighetsnära avfallsinsamling av förpackningar och tidningar, vilket kan bidra till högre materialåtervinning.

Götene, Gästrike Återvinnare och Örkelljunga har Sveriges nöjdaste avfallskunder om man väger samman resultat från kundenkäter.

Avfall Sveriges årliga rapport "Hushållsavfall i siffror" innehåller avfallsstatistik från riksnivå ned till kommunnivå. Det handlar om bland annat mängder avfall, avfallsavgifter, kundnöjdhet, återvinning och övriga uppgifter om avfallshanteringen i kommunen. Uppgifterna på kommunnivå presenterars i en tabellbilaga samt i kartor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079