23948sdkhjf

Hållbara kläder - på nytt sätt

En ny metod för att producera kläder på ett hållbart sätt har tagits fram ev det svenska textilföretaget Another Textile Company. Plaggen tillverkas av återvunna PET-flaskor och ekologiskt, Fair-Trade certifierat bomullsspill. Under 2015 levererades cirka 40 000 plagg till Coca-Cola Entreprises Sverigtes restaurang- och cafékunder.
Idén för en hundraprocentigt hållbar klädkollektion, kom till för två år sedan genom Coca-Cola Entreprises Sveriges partnerskap med Adare International och Another Textile Company. ATC fick i uppdrag att ta fram en linje 100 procent hållbara arbetskläder, till restaurang- och cafékunder till Coca-Cola.

- Att få möjlighet att genomföra detta tillsammans med Coca-Cola Entreprises Sverige och Adare International är en ynnest. Det här är dock bara början, endast fantasin sätter gränser för vad vi kan göra och med hjälp av Coca-Cola kan vi nu nå ännu bredare, menar Fredrik Strand, vd för ATC.

Kläderna sägs vara ansvarsfullt producerade med hänsyn till både människor och miljö, tillverkade av 60 procent polyester från återvunna PET-flaskor och 40 procent Fairtrade och ekologiskt bomullsspill. En studie genomförd av SGS visar att den nya tillverkningen minskar vattenförbrukningen med hela 99,9 procent jämfört med konventionell textiltillverkning. Koldioxidutsläppen sägs minska med 79 procent och energiåtgången med 47 procent.

- Vi brinner för hållbarhet. Detta är ett unikt tillfälle för oss att arbeta med cirkulär ekonomi. Vi kan spara på vatten, energi och koldioxidutsläpp vilket är fantastiskt. ATC har dessutom visat att det går att bidra till ett hållbart samhälle utan att produkterna blir dyrare. Snarare tvärtom, säger Rönnaug Vinje, hållbarhetschef på Coca-Cola Entreprises Sverige.

Förutoom de miljömässiga aspekterna och vinsterna, omfattas även projektet av en så kallade Living Wages, ett program som innebär att det betalas ut en summa utöver ordinarie pris per plagg som oavkortat går till arbetarnas löner.

I ett första skede har man tagit fram T-shirts, pikéer, sweatshirts, förkläden och accessoarer för restaurang- och caféanställda runt om i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062