23948sdkhjf

Svensken slänger åtta kilo kläder - varje år

Varje år slänger vi svenskar i medeltal 8 kilo gamla kläder och textilier, en siffra som enligt Naturvårdsverket borde gå att halvera. 2016 ska verket komma med förslag på hur det kan gå till. Bland annat kan det bli aktuellt m ed tydligare alternativ i sopsorteringen.
- Vi har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur vi kan få en mer hållbar hantering av textilier i hela värdekedjan. Det innefattar allt från hållbar textilproduktion, till konsumtion och avfallshantering, säger Yvonne Augustsson, som är handläggare på Naturvårdsverket. Då ska man definitivt slänga mindre mängd kläder. Vi ska ta hand om textilavfallet på ett mycket bättre sätt, menar hon.

Den senaste undersökningen, som gjordes 2013, visade att svenskarna varje år konsumerar 13 kilo kläder och textilier per person och år. Ungefär vart femte plagg, eller 2,4 kilo, återanvändes på något sätt. Bland annat i välgörenhet utomlands. Men bara var tjugonde plagg, cirka 0,7 kilo, hamnade i välgörenhet inom landet. Den största delen, 8 kilo, slängdes i soporna.

- Nya plockanalyser som vi gjort under hösten visar att ungefär hälften av de åtta kilo textilier som vi slänger i soppåsen är hela och skulle kunna återanvändas istället, säger Augustsson.

Enligt Naturvårdsverket kan alltså slängandet halveras. Man färdigställer nu en ny undersökning med siffror från 2015. Under 2016 ska man komma med konkreta förslag på hur återanvändningen ska öka.

- Framför allt så ser vi ju att vi behöver göra insamlingen så enkel som möjligt, det ska vara enkelt att kunna lämna ifrån sig sina produkter när man inte längre vill använda dem. Sedan måste det ju självklart finnas en sortering så att vi kan sortera för just återanvändning och materialåtervinning, säger Augustsson vidare.

För Naturvårdsverket är detta framför allt en miljöfråga. För frivilligorganisationerna är det kanske snarare en social fråga, men här välkomnar man tanken på mer återanvändande.

- Vi hoppas så klart att så många plagg som möjligt ska komma in och kunna återanvändas istället för att hamna i soporna. Och om de skulle gå till ideella sektorn istället så skulle det ju vara jättebra, det innebär ju att vi kan hålla många av våra verksamheter flytande, säger Marie Malm, insamlingschef på Stockholms stadsmission.

Hon tror främst att man bör göra det enklare att lämna kläder till välgörenhet och annan återanvändning. Men redan under hösten har betydligt mer kläder hamnat hos frivilligorganisationerna, något man tillskriver flyktingkrisen.

- Om man jämför september, oktober och november i år med föregående år så har vi ökat textilgåvorna med 70 procent, säger Malm.

Källa: SVT.se

Foto: Malin Folkesson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078