23948sdkhjf

Ny guide för mindre matsvinn

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Hur minskar vi matsvinnet på skolor? Hur får vi fler att våga vego? Hur skapas elevengagemang? Hur kan mat och klimat användas i undervisningen

Svaren på dessa frågor finns enligt Klimatkommunerna i den nya Vega-guiden. Flera kommuner har satt upp tydliga mål att minska livsmedelsinköpens klimatpåverkan och mycket bra görs på området, men många upplever att arbetet behöver växla upp för att ge effekt.


Undersökningar visar till exempel att elever äter mindre och att mer mat slängs då vegetariska rätter serveras. Flera skolor vittnar om att det största problemet är att det saknas en god kommunikation mellan kökspersonal och elever. Samtidigt hör vi från elever att de ser allvarligt på klimathotet, att de vill ta ansvar och arbeta för lägre utsläpp.


I Klimatkommunernas projekt VEGA – mer vegetariskt och mindre matsvinn på skolor genom samarbete och elevinflytande ville man ta fatt i glappet mellan kök och elever. Under 2016 har olika åtgärder för att öka acceptansen för vegetariska rätter och för att minska på matsvinnet testats på åtta skolor runt om i landet. Resultatet presenteras nu i Vega-guiden som ni hittar här.


Klimatkommunerna är en förening för kommuner, landsting och regioner som jobbar aktivt med lokal klimatarbete.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fler går över till returpall

På nytt jobb
Ny vd för Logiwaste

Samarbete fångar restvärmen

Omvärlden
Pant på festivalen

Stipendium till författande skrothandlare

Nyhetsbrev

Opinionsbildare inom hållbart mode prisas

Hon är Sveriges Second Hand Profil 2019.

Arkiv

Återvinningsgalan
Se filmen från Återvinningsgalan!

Nu är filmen från årets Återvinningsgala klar.

Omvärlden
Förvärvar franska Synova

TIP satsar på återvinning

Omvärlden
Avloppsvatten blir konstsnö

Med hjälp av membranbioreaktorer behandlas avloppsvattnet på skidanläggningar och blir till rent vatten, perfekt för konstsnö.

Uppgraderar biogasanläggning

Illegal sopdumpning bekämpas med oväntad teknik

Forskarnytt
Livsmedel av sågspån.....

Elbil redo ta hand om göteborgarnas sopor

Vid ett välbesökt event under gårdagen överlämnades Volvo Trucks första eldrivna lastbilar till samarbetspartners.

Kunder skänkte pant till 330 000 träd

Internationell hållbarhet – så står det till

”Vi måste hålla sex gånger högre tempo för att nå klimatmålen”

Nu tar LKAB nästa steg kring gruvavfall

Investerar 45 miljoner i två pilotanläggningar.

Restvärme från reningsverk och datahallar kan värma oss

Forskarnytt
Forskar fram hållbara konsumentförpackningar

Nestlé tar krafttag för att minska miljöpåverkan från förpackningar och inrättar nytt forskningscenter.

Bättre avfallssortering med nudging

90 ton mindre avfall, bara på en enda byggarbetsplats. Det blev, enligt Wästbygg, resultatet när så kallad nudging infördes.

1

Produktnyheter
Take away-boxar i Octabagasse

Forskarnytt
Nya lösningar minskar utvinningsavfall

Skatteförändringar orsakar protester

Produktnyheter
Ny halvpall gjord av gamla....

Forskarnytt
Plast blir bränsle

Coca-Cola nu på returpall

Han tilldelas Miljöpriset 2019

Växer med ökad matavfallsinsamling

150 miljoner för att sanera gruvan

Möbeljättens nya giv

Stoppar svart plast

Teknikmagasinet blir mobilreparatör

Produktnyheter
Topping får ny grön, smart förpackning

Marksanering
Renar arsenikhaltigt vatten

Forskarnytt
Tekniken separerar blandade plasttyper

Gästrike återvinnare får ny förbundsdirektör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.097