23948sdkhjf

Biogashot tas på allvar

Svensk biogas har fått en allt svårare konkurrenssituation. Från politiskt håll tas detta hot på allvar.

En debattartikel publicerades igår i Dagens Samhälle och på regeringens hemsida, undertecknad av miljjöminister Karolina Skog, energiminister Ibrahim Baylan samt riksdagsledamöterna Karin Svensson Smith och Pia Nilsson.

I artikeln exemplifieras situationen med att andra EU-länder, särskilt Danmark, valt att ekonomiskt stödja sin biogas med ett annat typ av stödsystem och med andra nivåer. I Sverige har vi valt att öka efterfrågan på biogas genom att göra den skattebefriad, medan Danmark valt ett produktionsstöd.

Det gör att gas som produceras i Danmark men säljs i Sverige är dubbelt subventionerad och därmed hotar svensk produktion. Sverige kommer därför att intensifiera sina insatser för att främja en väl fungerande inre marknad.

Regeringen gör nu tre saker parallellt. Det första är att inleda en dialog med Danmark och se om det går att hitta en lösning som passar bra för båda parter. Det andra är att inom ramen för det analysarbete som sker på Regeringskansliet titta på kortsiktiga lösningar. Utmaningen här är att hitta kostnadseffektiva lösningar som fungerar inom de legala ramar som finns i Sverige och EU. För Danmark tog det exempelvis två år att få godkänt för sitt stöd av EU.

Det tredje är att titta på de långsiktiga förutsättningarna för biogasproduktion. Branschen behöver långsiktiga spelregler och det är regeringens ambition att leverera det.

Debattartikeln hittar du här och en kommentar till artikeln från Avfall Sverige hittar du här.

Bild: Miljöminister Karolina Skog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094