23948sdkhjf

Miljöövervakningen ses över

Regeringen vill se över hur miljöövervakningen är organiserad, vad den ska omfatta och hur de olika delarna bör finansieras.

Målet med utredningen är att få en tydligare ansvarsfördelning i miljöövervakningen, en bättre användning av medlen och en bättre tillgänglighet till den insamlade miljöinformationen. En viktig fråga i utredningen är också om, och i så fall hur, annan miljöinformation från till exempel egenkontrollen kan komplettera den statligt finansierade miljöövervakningen.

Sverige har sedan en tid svårt att uppfylla kraven i vissa EU-direktiv om övervakning av tillståndet i miljön, främst vatten och luft.

– Det finns mängder av viktig miljöinformation som i dag inte kommer till användning för att den inte hanteras på ett systematiserat sätt. Regeringen vill också att den hälsorelaterade miljöövervakningen ska utvecklas, inte minst med tanke på de miljögifter som nyligen upptäckts i dricksvatten och alla mikroplaster som sprids i naturen, säger miljöminister Karolina Skog.

Regeringen utser riksdagsledamoten, före detta klimat- och miljöminister Åsa Romson till särskild utredare. Utredningen löper fram till 30 november 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093