23948sdkhjf

Plastens miljöeffekter ska minska

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över möjligheten att minska plastens negativa miljöeffekter.

Samtidigt får två myndigheter i uppdrag att föreslå vilka konkreta åtgärder som behövs, med utgångspunkt i delar av utredningens förslag.

Plast är en mycket användbar materialgrupp med många fördelar. Plast kan tack vare låg vikt bidra till att spara energi. Det är också användbart för att skydda mat och andra värdefulla varor. Samtidigt vet vi att användningen av plast också skapar allvarliga miljöeffekter, inte minst i haven.

− Plast kan ta hundratals år att bryta ned i naturen, samtidigt som det ofta finns i produkter som bara används i några sekunder. Vi behöver genomtänkta politiska åtgärder för att få till en smartare plastanvändning, säger miljöminister Karolina Skog.

Regeringen har sedan tidigare antagit en förordning om plastbärkassar som trädde i kraft den 1 juni 2017. Utredningen och uppdraget innebär ytterligare steg för att komma tillrätta med problemen med nedskräpning.

Regeringen tillsätter en särskild utredning som ska se över möjligheten att minska plastens negativa påverkan på miljön. Arbetet omfattar miljöproblem som orsakas av ökande mängder plastavfall och mikroplast som hamnar i sjöar och hav. Utredningen ska bland annat se över om det finns plaster som är fullständigt nedbrytbara i havet.

− Vi vet för lite om de problem som uppstår på grund av plast. För att kunna fatta bra och effektiva beslut som skyddar naturen behöver vi öka kunskapen om plast och de konsekvenser som nedskräpningen ger, säger miljöminister Karolina Skog vidare.

Resultatet ska slutredovisas till Miljö- och energidepartementet senast den 1 oktober 2018.

Redan nu ser regeringen behov av åtgärder för att minska plastens miljöpåverkan vid nedskräpning, särskilt i relation till haven. Med utgångspunkt i delar av utredningen ”Minskade negativa miljöeffekter från plast”, får Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att föreslå konkreta åtgärder för att minska plastnedskräpningens negativa effekter på miljön.

Myndigheterna ska bland annat:



föreslå ytterligare åtgärder, exempelvis förbud, för att minska de negativa miljöeffekterna av nedskräpning av plastavfall.
vid behov föreslå ändrade, utvidgade eller nya pantsystem för att minska nedskräpningen från plastavfall.

Uppdraget ska redovisas till Miljö- och energidepartementet senast den 1 maj 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094