23948sdkhjf

Välkomnar förslag om ökad återanvändning

Remisstiden har nu gått ut för regeringens utredning om att öka återanvändningen, ”Från värdekedja till värdecykel”, som leddes av Ola Alterå. Avfall Sverige är en av de remissinstanser som har lämnat svar.

– Det är viktigt att kommunens roller och ansvar kring återanvändning klargös. Då blir ”verktygslådan” komplett för att kunna arbeta med alla delar av EU:s avfallshierarki, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist i ett pressmeddelande. 

Avfall Sverige har länge efterlyst ett förtydligande av kommunernas roll för att öka återanvändning och hur detta arbete ska finansieras. Det påtalades i en skrivelse till regeringen redan 2010. Avfall Sverige välkomnar därför många av förslagen i utredningen.  Bland annat föreslås att kommunen ska vidta åtgärder för att underlätta insamling och sortering av återanvändningsbara produkter i syfte att minska hushållens mängd avfall. Det bör enligt Avfall Sverige gälla allt hushållsavfall.

Utredningen innehåller konkreta förslag på hur kommunen kan arbeta avfallsförebyggande. Till exempel genom att informera kommuninvånarna om hur de kan förebygga avfall och hur återanvändning kan främjas på olika sätt. En viktig aspekt är att det nu görs tydligt hur detta arbete kan finansieras, nämligen via renhållningsavgiften.

Avfall Sverige välkomnar utredningens bedömning att kommunens avfallsansvar redan idag omfattar förberedelse för återanvändning och att renhållningsavgiften får användas för att finansiera detta återvinningsförfarande. Utredningen är tydlig med att förberedelse för återanvändning av hushållsavfall är en form av kommunal avfallshantering som omfattas av kommunens ensamrätt.

Avfall Sverige anser det också positivt att utredningen gör bedömningen att det finns situationer när kommunen får skänka använda produkter till exempelvis en aktör för begagnade varor utan att det ska betraktas som otillåtet gynnande av enskild eller strida mot principen om god ekonomisk förvaltning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11