23948sdkhjf

Tung debatt om förpackningar

Almedalens mest kompetenta panel på området förpackningar och miljö. Med den introduktionen presenterade moderator Peter Johansson den 11 man och kvinnor starka panelen i Packmarknadens och Recyclings paneldebatt om Återvinningsbara Förpackningar i Almedalen på torsdagen.

Det blev trångt på scen när en bred panel med olika kompetenser inom området förpackningar och miljö tog plats i Almedalspaviljongen. Den tidiga starten kl 9.00 till trots blev det snabbt fullsatt i Paviljongen. Debatten böljade fram och tillbaka om hur vi med gemensamma krafter ska kunna öka den faktiska återvinningen av förpackningar. Särskilt i fokus stod plastförpackningar som i många fall visat sig vara svåra att återvinna på grund av att de innehåller fler olika sorters plaster. Många sorteras inte ens ut till återvinning på grund av att de är kladdiga av matrester.

Flera nya förslag fördes fram på hur återvinningen av dessa förpackningar ska kunna öka. Allt från pant på förpackningar till en storskalig kemisk återvinningsanläggning för platser i Sverige. Redan idag görs dock mycket för att öka återvinningen av aktörerna i förpackningskedjan. Tetra Pak som medverkade i debatten berättar om hur man årligen utbildar tusentals elever i ”återvinningspoliser”, genom Kartongkampen. FTI förbättrar hela tiden sina insamlingsmetoder och återvinningen har år för år stadigt ökat. Nu planerar man att bygga en egen storskalig återvinningsanläggning i Sverige.

Plastkretsen inom FTI har helt nyligen presenterat en guide i hur platsförpackningar kan designas för att i ett senare skede lättare kunna återvinnas. Konsumentföreningen Stockholm medverkar till öka kunskapen om förpackningar hos allmänheten och sätter fokus på dåliga förpackningar. Inom handeln pågår också ett engagerat arbete för att utveckla miljöbättre förpackningar. Sammantaget ser det lite ljusare ut, även om man från Återvinningsindustrierna efterlyste hjälp från politiskt håll genom att en strategi för Cirkulär Ekonomi läggs fast av riksdagen.

I debatten medverkade Johan Hultberg, M, miljöpolitisk talesman för Alliansen och miljöpartiets riksdagsman Carl Schlyter. Båda propagerade för den cirkulära ekonomin och menade att man gärna medverkade till att sätta rambetingelserna men vill undvika detaljlagstiftning för att inte sätta hinder för innovation och utveckling på återvinningsområdet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125