23948sdkhjf

40 procent avstår påse

Efter drygt tre månader har användandet av plastpåsar minskat med 40 procent på Apotek Hjärtat, vilket är dubbelt så mycket som var förväntat. Det innebär att 13 ton mindre plast har använts, motsvarande två miljoner färre platspåsar. Det är resultatet hittills av den satsning som inleddes i slutet på maj. 

Som första apotekskedja i Sverige började Apotek Hjärtat den 29 maj i år att ta betalt för sina plastpåsar. I samband med detta byttes även den befintliga påsen ut mot en ny, grönare plastpåse tillverkad av den förnybara råvaran sockerrör i stället för råolja. Syftet med avgiften är att minska användningen av plastpåsar och intäkter från avgiften kommer dessutom att skänkas till Naturskyddsföreningen. Initiativet har beräknats leda till en minskad årsförbrukning med 20 procent, vilket motsvarar cirka fyra miljoner färre påsar. Redan nu ser det ut som den kommer bli betydligt högre.

–  Initativet har i överlag blivit otroligt väl bemött av våra kunder. Under de här första månaderna har det visat sig att det är många fler än vi anade som är beredda att avstå påse, över 40 procent, vilket är det dubbla utifrån vad vi ifrån början hade förväntat oss, säger Cecilia de Pedro, miljöchef på Apotek Hjärtat.

– Detta är våra första beräkningar efter tre månader. Håller den här trenden i sig kommer vi att kunna överträffa våra mål och minska mängden använd plast med cirka 50 ton efter bara det första året, säger Cecilia de Pedro.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11