Skara Sommarland tar krafttag mot matsvinn

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Över 285 000 gäster besökte Skara Sommarland i somras och vattenparken har även arbetat hårt med hållbarhetsfrågor. Bland annat har man tagit ett rejält krafttag för att motverka matsvinnet, något som gav resultat. På bara en säsong har man minskat matsvinnet med hela 60 procent.

Under nya vd:n Janne Nilssons ledning har Skara Sommarland tagit krafttag kring hållbarhetsfrågor som återvinning och källsortering. I samtliga personalutrymmen och på campingen står nu behållare med fraktioner för just det avfall som hanteras där, en åtgärd som minskat det brännbara avfallet med 25 procent vilket motsvarar ca 35 ton avfall.

Läs också: Hedersomnämnande för unik återvinningstjänst

Personalen som jobbar i matkioskerna har även sorterat sitt matavfall. Behållarna placerades på en ställning med hjul så att den enkelt kan flyttas dit maten hanteras för tillfället. På detta sätt blev det också tydligt vad och hur mycket som finns i den, vilket skapar ett motstånd mot att slänga mat. För att få en riktig överblick valde Skara Sommarland även att väga matavfallet. Det visade sig att i början av säsongen slängdes cirka 100 gram mat per besökare. I augusti var den siffran nere på 40 gram.

Läs också: Guinnessrekord promotar återvinning

Det är inte bara matsvinnet och det brännbara avfallet som minskat. Satsningen på källsortering har även lett till att den totala mängden sopor minskat med 10 procent, något som Janne Nilsson tror beror på en ökad medvetenhet inom hela företaget.

– Jag utgår från att alla vill göra rätt och nu har vi sett till att de kan det också, säger Janne Nilsson, vd på Skara Sommarland.



Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Guinnessrekord promotar återvinning

Hedersomnämnande för unik återvinningstjänst

Utrustning som har framtiden för sig

Labotek Nordic AB, har etablerat samarbete med Pure Loop, ett systerbolag till Erema.

EU försenar återvinning av plast för livsmedelskontakt

EU-kommissionen har inte prioriterat att godkänna återvinningsprocesser för plast i kontakt med livsmedel. Näringslivet uppmärksammar att detta hindrar den cirkulära ekonomin.

Regeringen bör se över ”jämförligt avfall”

Låda ersätter påsar och kassar

Många villiga att panta saftflaskor

Arkiv

Nominera ”Årets Avfallsbehandlare”

Onlineexperter ska minska Europas matavfall

EU-projektet Refresh lanserar ett digitalt nätverk som samlar matavfallsexperter från hela Europa.

3

De slopar 170 miljoner fruktpåsar av plast

Ger Putin råd om avfallshantering….

H&M bränner kläder

Granska granulatet

Många positiva till plastförbud

Avlopp en guldgruva?

Explosion i Halmstad

Framtidens regioner behöver biogas

I morgondagens hållbara städer och regioner måste cirkeln slutas och biogasens värdekedja nyttjas fullt ut.

Företag slänger utrustning för miljarder

1

Liselotte Lööf kommenterar sopproblem

I förra veckan uppmärksammade vi de problem som uppstått i Stockholm i samband med byte av entreprenör för sophämtningen den 1 oktober.

ÅI-vd till samverkansprogram

Centern beslutade om producentansvar och återvinning

Lyckad återvinning av gips

Nominera ”Årets Återvinningskommun”

Miljöteknikexport kräver samverkan

Danderyd bäst på matavfall

Studenter vill lära mer om svensk återvinning

Magnus Carlson återvinner "The Burden"

Nya sopproblem i Stockholm

Forskningspengar för batteriåtervinning

Svenska bolag på topp tio för hållbar bomull

Nytt insamlingssystem i norr

Plaståtervinnare i konkurs

Skara Sommarland tar krafttag mot matsvinn

Prisas för metod göra bioaska till gödsel

Retursystem minskar mängden byggavfall

Första spadtaget för ny ÅVC

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.207