23948sdkhjf

Utvidgat avfallssamarbete i Västmanland

1 november lägger Köping, Arboga och Kungsörs kommuner över ansvaret för avfallshanteringen på VafabMiljö Kommunalförbund. Förändringen gäller hushåll, föreningar, samfälligheter, företag och andra verksamheter med hushållsavfall.

Samtliga kommuner i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner är medlemmar i VafabMiljö kommunalförbund. Sedan tidigare har kommunerna i Heby, Enköping, Västerås, Skinnskatteberg, Hallstahammar, Sala, Surahammar, Fagersta och Norberg lagt över hanteringen av hushållsavfall på VafabMiljö.

- Vi kommer att ta hand om hela avfallskedjan, från det att hushållsavfallet uppstår tills det kommer till nytta igen. Det möjliggör att vi kan utveckla en långsiktigt hållbar avfallshantering i hela vår region, säger Carina Färm, VD VafabMiljö, i ett pressmeddelande.

Avfallsbranschen står inför stora förändringar. Återanvändningen och återvinningen ska öka. Avfallsmängderna ska minska. Det är bland annat för att klara dessa utmaningar som kommunerna i Västmanlands län samt Enköpings och Hebys kommuner utökar samarbetet. För att möjliggöra detta har VafabMiljö ombildats från ett kommunalt bolag till ett kommunalförbund.

- Syftet med kommunalförbundet är att samordna resurserna i regionen för att skapa förutsättningar får att nå de mål som finns inom avfallsområdet och bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger Carina Färm.

Att kommunerna kraftsamlar kring avfallsfrågorna skapar bättre förutsättningar för att möta omvärldens ökade krav. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en gemensam avfallsplan för VafabMiljös medlemskommuner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125