23948sdkhjf

Naturvårdsverket tydliggör äganderätt till fettavfall

Naturvårdsverket har i en ny vägledning förtydligat att spillfett och fett från fettavskiljare bör ses som verksamhetsavfall. Branschorganisationen Återvinningsindustrierna välkomnar vägledningen.

Kommuner har hittills gjort olika tolkningar av vilket avfall som ingår i det kommunala renhållningsansvaret. Det har bidragit till att det råder osäkerhet bland många företag om de själva äger och får bestämma över sitt avfall.

Naturvårdsverket har nu presenterat en kompletterande vägledning till definitionen av hushållsavfall för spillfett och fett från fettavskiljare. Vägledningen förtydligar att företag själva äger sina fetter och att dessa ska räknas som verksamhetsavfall.

Förtydligandet får betydande ekonomiska konsekvenser för många restauranger. De har rätt att sälja avfall, exempelvis frityroljor, och ta eget ansvar för en hållbar hantering, istället för att behöva betala kommunen för att hämta avfallet.

 Naturvårdsverkets kompletterande vägledning underlättar för företag att våga investera och ta ett aktivt hållbarhetsansvar. Detta är ett viktigt steg mot ett mer cirkulärt tänkande och att vi börjar betrakta avfall som värdefulla råvaror istället för ett kvittblivningsproblem, säger Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078