23948sdkhjf

Värmelager kan minska avfallshögarna

Med hjälp av värmelager kan avfallspannorna eldas året runt. Värmeöverskottet trycks ner i marken på sommaren och används på vintern. Mindre mängder avfall behöver lagras och risken för bränder minskar därmed. I Linköping utreds möjligheterna till värmelager.

Om ungefär femton år ska kraftvärmeverket i centrala Linköping som används för spetslast stängas ner. Genom att bygga ett värmelager kan den nya biopannan byggas både mindre och billigare. Samtidigt kan avfallsförbränningen bli jämnare eftersom överskottsvärme på sommaren kan tryckas ner i marken för att utvinnas under vinterhalvåret. Avfallshögarna blir jämnstora under en större del av året och därmed minskar, teoretiskt sett, risken för brand.

Det kan bli en bieffekt, men det är inte det som är syftet, säger Henrik Lindståhl, utredare på Tekniska verken.

Bolaget ska titta både på borrhålsvärmelager i berg men undersöker också möjligheten att bygga ett gropvärmelager. Borrhålslösningen kan liknas vid vanlig bergvärme, med skillnaden att det handlar om hundratals borrhål. Gropvärmelagret är i princip en stor isolerad bassäng med vatten som kan lagra värmen.

Just nu pågår markundersökningar, för geologin måste vara rätt så att värmen inte försvinner. Så vitt jag vet finns det ingen anläggning i Sverige som har en sån här säsongslagring av värme som vi nu utreder, berättar Henrik Lindståhl.

En annan viktig aspekt är utvecklingen av elpriset. Om det även fortsättningsvis kommer vara lågt eller om priset faller ytterligare så är värmelagret en konkurrenskraftig lösning. Annars kan det vara mer lönsamt med ett större kraftvärmeverk som förutom värme också producerar el till försäljning.

Jesper Gunnarsson

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111