23948sdkhjf

Miljoner till textil samverkansarena

Science Park Borås har beviljats 16 MSEK från Europeiska regionala utvecklingsfonden för att tillsammans med IDC West Sweden utveckla en samverkansplattform för cirkulära affärsmodeller avseende textil, mode, inredning och möbler, ett DO-tank Center.

Plattformen för cirkulärt mode och hållbar inredning är tänkt att placera Västsverige som en världsledande partner och förebild inom cirkulär ekonomi och minimering av miljöpåverkan i de nämnda branscherna.

Projektet ska med hjälp av innovationer inom cirkulär ekonomi och hållbarhet realisera tillväxt och placera Västsverige som en internationellt erkänd aktör inom de utsedda områdena, som också inkluderar verksamheter som design, tillverkning, handel och distribution.

Plattformen har sitt nav i form av en fysisk plats i Textile Fashion Center i centrala Borås, tillsammans med miljön på Gothia Science Park i Skövde. Här finns möjligheter för små- och medelstora företag att ta del av good practice och kunskap från befintliga FoU-projekt. Företagen kan få tillgång till test-, demo- och prototypanläggningar och stöd i cirkulär och digital affärsmodellsutveckling.

Affärsmodeller i en cirkulär ekonomi bidrar till att resurser används effektivt och mängden restprodukter som inte kan återanvändas blir minimal. Det innebär exempelvis att olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av restprodukter och restenergi. Flera produktionsprocesser kan också kombineras i samma värdekedja och ta tillvara på varandras restmaterial. Affärsmodellerna bygger på cirkulära tillgångar som biobaserade, förnybara och återvinningsbara material, vilket resulterar i mer miljövänliga och effektiva produkter och tjänster.

- Att gå från det linjära till det cirkulära kräver en insats men skapar också många nya affärsmöjligheter. Detta kan ske genom t ex tjänster för en förlängd livslängd av produkter, brukande och ägande av produkter och olika typer av tjänstefiering. Detta möjliggör vi genom ökad samverkan, kompetensutveckling och tillgängligheten att testa idéer, säger Erik Bresky, VD Science Park Borås.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093