23948sdkhjf

Dags för mer cirkulära flöden och mindre avfall

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till Sveriges nästa nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program.

Det pågår ett intensivt arbete som de kommande åren ska leda till att mer textil återanvänds och materialåtervinns, att mindre mat slängs i onödan och att den svenska konsumtionen ska ge upphov till mindre avfall.

Den nya nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet ska gälla från 2018 till 2023.

- Idag utnyttjas sextio procent av världens ekosystem på ett icke hållbart sätt och trycket på resurser förväntas öka, berättar Christina Jonsson, projektledare på Naturvårdsverket. Det gör att det är viktigt att satsa på nya och innovativa vägar till mer cirkulära flöden och på åtgärder som minskar avfallet.

Regeringen har presenterat ett antal strategier som har betydelse för omställningen till en cirkulär ekonomi och gett ett flertal myndigheter i uppdrag att under de kommande åren driva på frågor som handlar om att öka cirkulära flöden och minska avfall. Sverige satsar också på områden som att minska nedskräpning och hållbar plastanvändning.

- Vårt nya förslag till avfallsplan och avfallsförebyggande program innehåller jämfört med tidigare planer och program inga åtgärdslistor. Vi bedömer att alla redan pågående insatser där både näringsliv, avfallsbranschen och andra intresseorganisationer är delaktiga kommer att göra skillnad. Istället pekar vi på det långsiktiga behovet av att förändra i leden innan avfall ens har uppstått, fortsätter Christina Jonsson. Kommuner kan fortsatt påverka utvecklingen genom sina kommunala avfallsplaner med lokala målsättningar. Och regioner kan använda miljömålsarbetet för att öka hållbar konsumtion och minska avfallsmängder.

Naturvårdsverket skickar nu ut förslaget till ny avfallsplan inklusive det avfallsförebyggande programmet på remiss till ett stort antal aktörer. Planen och programmet ger en sammanfattande bild av hur arbetet med att förebygga avfall och minska avfallets miljöpåverkan går och beskriver hur det kommer att fortsätta de kommande fem åren. Det färdiga förslaget ska sedan rapporteras in till EU och ligga till grund för det fortsatta svenska avfallsarbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375