23948sdkhjf

Kommuner vill minska plastens klimatpåverkan

Kommunerna i Eskilstuna, Uppsala, Linköping och Norrköping samverkar i EU-projektet ”Minskad klimatpåverkan från plast i kommunal verksamhet”. Syftet med projektet är att minska miljöpåverkningar på grund av plastanvändning i kommunal verksamhet.

I dagsläget orsakar de största kommunerna i regionen Östra Mellansverige ett koldioxidutsläpp på cirka 4 000 ton per år genom sin användning av olika arbetsmaterial av fossil plast, till exempel skoskydd, handskar, förkläden, soppåsar, muggar och bestick.

Nu vill kommunerna i Eskilstuna, Uppsala, Linköping och Norrköping dra sitt strå till stacken för att minska plastens påverkan på miljön. De har blivit beviljade stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) för att genomföra samverkansprojektet ”Minskad klimatpåverkan från plast i kommunal verksamhet”. Projektet har fått 3,5 miljoner kronor från ERUF.

– Plast är ett viktigt material men dagens användning har alltför negativ miljö- och klimatpåverkan. Tydliga trender är att plast ersätts av andra material, att vi återvinner mer plast och att vi producerar plast av förnybar råvara i stället för olja. Det här projektet syftar till att stärka de trenderna genom att kommunerna får verktygen för att nå en hållbar plastanvändning, säger Hannes Vidmark, miljöchef i Uppsala kommun och projektansvarig.

Projektet pågår fram till och med 2020 och målet är att minska klimatpåverkan från plastanvändandet genom att minska förbrukningen och att välja förnybara material eller återvunnen plast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109